19 Mayıs 2014 Pazartesi

   Güneşin şehri Van. Uzak diyarlardan gelen insanı akraba sıcaklığı ile karşılar sizei. Misafir olarak girdiğiniz evde ev sahibi sizi turist olarak bulunduğunuz bir yerde size yerli olarak hissettiren kaç şehir var?
   
 Van saklı bir cennet olarak size cennetten sunacak olan sofrayı kahvaltıda sunar. Evet Van denince akla hep “Van Kahvaltısı” gelir . Van’ı ve Van Kahvaltısını ismen herkes bilir ama bu kahvaltı nedir? Bu kahvaltıda neler sunulur bilmez?
  1 Haziran 2014’te ‘’Dünyanın en kalabalık kahvaltısı’’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanan Van Kahvaltısı dünyaya açılırken bizimde tanımamız gerek. Nedir Van kahvaltısı neler sofrada yer alır?
 Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde ve Van  Merkezde ise hemen hemen caddede bulunan Van Kahvaltı Salonlarda neler sunuluyor bakalım.
OTLU PEYNİR: Koyun sütünden elde edilmiş peynirin yapım aşamasında, Van yöresine has ve ilkbaharda toplanmış 25 ayrı çeşit yenebilir otun bir araya gelmesi ile oluşur. Bu peynirin yapım aşamasındaki bazı mayalama farklılıkları ile kullanılan otların çeşidinin sınırlandırılmasıyla kuru cacık elde edilir.
MURTUĞA: Tavada kızdırılan tereyağına kepekli köy unu ilave edilip pembeleşene kadar pişirilir. Bu kızartmaya kararınca yumurta ilave edilip omlet şeklinde servis ediyor

KAVUT: Kaliteli buğdayın kavrulduktan sonra öğütülmeyle elde edilen kavut ununun ezilerek krema kıvamına getirilmiş tereyağına karıştırılması ve tuz ilave edilmesiyle elde edilir. Kavut ununun murtuğa yaparken kullanılması da mümkündür.

GENCİRÜK: Kavutla yapılmış murtuğaya verilen bir isimdir.

KAYMAK: Van’a has gerçek kaymak camuş denilen manda sütünden yapılır. Hakiki kaymak, camuş sütünün lenger denilen tepsiye benzer kaplara dökülüp, ateşe hafifçe tutulup, kaynatıldıktan sonra soğutulmasıyla elde edilir.

CACIK: Cacık, yağı alınmış ayranın kaynatıldıktan sonra bir torbaya dökülerek süzdürülmesiyle elde edilen tortuya katılan değişik bitkilerin karışımı ile elde edilen.

Kara Kovan Balı
Van Çatak Balı olarak ta bilinen çiçek balıdır.

Bunların yanında yumurta, zeytin, reçel ,tahin-pekmez karşımı, tereyağı, Erzincan tulum teyniri, Van gözlemesi...
 Van Kahvaltısı Guinness Rekorlar Kitabı’na girer mi bilinmez ama bu kahvaltıyı yapan herkesin kalbine giriyor.





Yorumlarınızı Yazmayı Unutmayın

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

FACEBOOK'TA BİZ

Blogger tarafından desteklenmektedir.

ARŞİVİMİZ

POPÜLER YAZILAR

- Copyright © basit görüşLER -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -