18 Mayıs 2014 Pazar

Günümüzde her canlı içinde yaşadığımız çevrede doğmakta, büyüyüp gelişmekte ve belirli bir süre sonra da

yaşamını yitirmektedir. Tabi insanların yaşamlarını kaybetmesinde çeşitli nedenler söz konusudur. Bunlar hastalık, trafik kazası, doğal afetler ve diğer faktörler.

Dikkat edilecek olursa ölüm nedenleri arasında en başta hastalık gelmektedir. Tabi ki insanlar yaşlılıkla birlikte ortaya çıkacak hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor fakat burada asıl problem insanların
yaşamları boyunca sağlıklarını önemsemeyip düzensiz beslenmeleri ve bunu gelecek kuşaklara da taşımalarıdır.

İnsanlar çok küçük yaşlardan itibaren düzensiz beslenmeye başlıyorlar ve yeteri kadar da spor yapmadıkları için sağlıksız nesillerin temelleri atılıyor. Burada gelecek kuşaklar için sağlıklı bireyler yetiştirmede anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Dolayısıyla anne ve babalar burada kilit hedef kitle konumundadır.

Öncelikle anne ve babalarda bu konuda bir farkındalık bilinç oluşturulması gerekmektedir. Daha önce ailelerde bu konuda bir bilinç oluşturmak için sağlık projeleri yapıldı. Fakat çevremde yapmış olduğum gözlemlerde örneğin bir alışveriş merkezine gittiğimde insanların çocuklarıyla beraber sağlıksız yiyecekler tükettiklerini görmekteyim. Buradan hareketle ailelerde bu konuda güçlü bir bilinç oluşturulmuş değil. Dolayısıyla toplumun tüm kesimine ulaşacak ve medyada gündem oluşturacak geniş kapsamlı bir sağlık projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Ben de bu sorunun üstüne gidip ne gibi çözüm önerileri geliştirilmeli, ailelerde nasıl güçlü bir sağlık bilinci oluşturulur, hangi kurumlar bu projenin önemli bir paydaşı olur bunlara değineceğim.

Neler Yapılabilir

1. Öncelikle burada kilit hedef kitle aileler olduğu için doğru iletişim kanaları ile mesajlar onlara iletilmeli. Televizyon izlemeye seven bir toplum olduğumuz için öncelikle projenin görsel medyada yer alması sağlanmalıdır. Dolayısıyla bu projede televizyon ve alternatif iletişim kanalı olarak sosyal medya web kullanılmalıdır. Burada zaten önemli olan yeteri kadar sağlık bilinci kazanmamış ailelere ulaşmaktır.

2. Toplumun önde gelen aydınları ya da sanatçıları görsel medyada bu projeye destek olmalıdır. Onlar bu projenin medyadaki vitrini ya da başka bir deyişle aynası olmalıdır.

3. Çocuklara ulaşmak için Mili Eğitim Bakanlığına önemli görevler düşmektedir. Okullarda düzenli beslenmenin önemi üzerine dersler verilmeli. Sınıf içinde de bu konuda öğretmenlere önemli bir rol düşmektedir. Onlar bu konuda öğrencilerini teşvik etmeli ve onlarda bu bilincin oluşmasını sağlamalıdır.

4. Çocuklara ulaşmak için bu konuda bir tiyatro oyunu ya da okullarda seminerler verilmeli ve bunların görsel medyada yer alması sağlanmalıdır.

5. Alışveriş merkezlerinde ailelerin çocuklarıyla beraber sağlıklı yiyecekler tüketmeleri sağlanmalı. Örneğin yöresel yemekler gibi…Burada sivil toplum kuruluşlarına önemli bir rol düşmektedir. İnsanların çocuklarıyla beraber sağlıksız beslenmelerine yol açan yiyeceklerden uzak durmaları sağlanmalı.

6. Halk tarafından tanınan ve güvenilen doktorların görsel medyada bu proje kapsamında yer almaları sağlanmalı.

Yorumlarınızı Yazmayı Unutmayın

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

FACEBOOK'TA BİZ

Blogger tarafından desteklenmektedir.

ARŞİVİMİZ

POPÜLER YAZILAR

- Copyright © basit görüşLER -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -