13 Ocak 2014 Pazartesi

   Bundan 70 yıl öncesinde ve uzun yıllarca bu ülke açlıkla kıvrandı ekmeği bile karneyle aldı. Tabi o günlerle bu günü karşılaştırmak yanlış ama bundan daha yanlışı geçmişten ders almayıp da geleceğe yön verememek. Bu derslerden biride ekmek israfını önlemek geçmişte ne mi yaşadık?

   Ekilen toprakların önemli bir bölümü atıl kaldı. 1939’dan, 1945’e kadar Türkiye’nin buğday üretimi yarı yarıya azaldı. Tarım ürünlerinin “ihraç edilmesi” gibi bir politikayı yürüten ve savaş başlayana kadar özel herhangi bir önlem almayan iktidardaki CHP yönetimi, ülkeyi savaşa sokmasa da açlık ve yokluğa sürükledi. İktidar bazı önlemler almak istedi ama alınacak tedbirler ve yürütülecek olan çalışmalarla israfın önlenmesi konusunda toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
   Bu uygulamalar sıkıntıları arttırmaktan başka bir işe yaramadı ve böylece Refik Saydam Hükümeti, ekmek sarfiyatını ve fiyatını kontrol altına almak amacıyla büyük kentlerde karne uygulamasını başlattı. “Ekmek karnesi ilk olarak İstanbul’da, 11 Ocak 1942 günü dağıtılmaya başlandı.

Yorumlarınızı Yazmayı Unutmayın

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

FACEBOOK'TA BİZ

Blogger tarafından desteklenmektedir.

ARŞİVİMİZ

POPÜLER YAZILAR

- Copyright © basit görüşLER -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -